Psycho-educatie wordt als een zeer belangrijk onderdeel van de begeleiding beschouwd. Na de diagnose van een leer- of ontwikkelingsstoornis zorgt psycho-educatie ervoor dat het kind begrijpt wat deze diagnose betekent, wat de oorzaak is, welke de kenmerken zijn, de gevolgen, ... Het verwerven van uitgebreide, nauwkeurige en individuele informatie in verband met de gekregen diagnose zorgt voor een zekere mate van aanvaarding die zal bijdragen tot een positiever zelfbeeld. Door de verworven kennis toe te passen in de praktijk leert het kind in het dagelijks leven beter om te gaan met beperkingen die een stoornis met zich meebrengt.
Psycho-educatie wordt individueel aan het kind/de jongere aangeboden. Het programma wordt aangepast op maat van het kind rekening houdend met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau.
Een leer-of ontwikkelingsstoornis heeft niet alleen impact op het kind zelf maar ook op de omgeving. Ouders, broers, zussen, ... worden er ook dagelijks mee geconfronteerd en kunnen eveneens problemen ondervinden om hiermee om te gaan. Ook voor hen kan psycho-educatie zeer nuttig zijn. Wanneer de omgeving uitgebreide informatie krijgt over de diagnose zal het immers ook hen beter lukken deze te begrijpen, te aanvaarden en zich af te stemmen op het kind/de jongere.