Gezinstherapie is een vorm van therapie waarbij de aandacht niet zozeer op het individu is gericht maar op wat zich afspeelt tussen individuen die deel uitmaken van elkaars leven, van het systeem.
Het doel is om conflicten op te lossen, het functioneren van het gezin te verbeteren en een gezonde gezinsdynamiek te bevorderen.
Binnen De Kruin MDC bieden we verschillende therapievormen aan die kunnen ingezet worden bij gezinsbegeleiding.
Volgende specialisaties zijn binnen ons team aanwezig:
Rots-en-Water Gezinstraining
Dit is oorspronkelijk een weerbaarheidstraining die kinderen en volwassenen helpt om sterker in hun schoenen te staan. De training combineert fysieke oefeningen met mentale vaardigheden om beter om te gaan met lastige situaties. "Rots" staat voor stevig en vastberaden zijn, jezelf beschermen en grenzen stellen. "Water" staat voor flexibel zijn, luisteren en samenwerken.
De training leert je wanneer het belangrijk is om als een rots te zijn, sterk en standvastig, en wanneer het beter is om als water te zijn, meegaand en flexibel. Hierdoor ontwikkel je zelfvertrouwen, betere sociale vaardigheden en leer je hoe je conflicten op een positieve manier kunt oplossen.
Rots-en-Water training kan in gezinsbegeleiding worden ingezet om gezinsleden te helpen beter met elkaar te communiceren en elkaar te begrijpen. De training leert iedereen in het gezin hoe ze steviger in hun schoenen kunnen staan (rots) en tegelijkertijd flexibel en meegaand kunnen zijn (water) in hun omgang met elkaar.
Door samen oefeningen te doen, leren gezinsleden respectvol grenzen te stellen, beter naar elkaar te luisteren en conflicten op een positieve manier op te lossen. Dit versterkt de onderlinge band en bevordert een gezonde, ondersteunende gezinsdynamiek.
Schematherapie
Schematherapie is een vorm van therapie die helpt mensen om patronen in hun denken, voelen en handelen te doorbreken die hun leven negatief beïnvloeden. Deze patronen, ook wel "schema's" genoemd, ontstaan vaak in de jeugd door vervelende ervaringen, zoals afwijzing, verwaarlozing of te veel kritiek.
In schematherapie leer je deze schema's te herkennen en begrijpen hoe ze je gedrag sturen. Vervolgens werk je samen met de therapeut om gezondere manieren te vinden om met je emoties om te gaan en relaties aan te gaan. Het doel is om meer grip te krijgen op je leven en oude, schadelijke patronen te vervangen door nieuwe, positieve gedragingen.
Schematherapie kan in gezinsbegeleiding worden ingezet om de onderliggende patronen en schema's van elk gezinslid te herkennen en te begrijpen hoe deze de relaties en communicatie binnen het gezin beïnvloeden. Door samen met een therapeut te werken, kunnen gezinsleden leren om hun eigen schema's en die van anderen te herkennen, en begrijpen waarom bepaalde reacties of conflicten ontstaan.
De therapie helpt het gezin om gezondere manieren te ontwikkelen om met elkaar om te gaan, waardoor ze beter leren communiceren, grenzen stellen en elkaar ondersteunen. Het doel is om de negatieve patronen te doorbreken en de relaties binnen het gezin te versterken.
ABFT-therapie
ABFT (Attachment-Based Family Therapy) is een therapievorm die gericht is op het herstellen en versterken van de emotionele band tussen ouders en hun kind, vooral bij jongeren met depressie, zelfmoordgedachten of andere ernstige problemen. De therapie richt zich op het verbeteren van communicatie en het oplossen van conflicten binnen het gezin.
Het proces begint met het bespreken van pijnpunten in de relatie, waarbij de therapeut zowel het kind als de ouders helpt om hun gevoelens en behoeften beter te begrijpen en uit te drukken. Vervolgens werken ze samen aan het herstellen van vertrouwen en het opbouwen van een hechte, ondersteunende band, wat bijdraagt aan het verminderen van de psychische problemen van de jongere.
|
||
Lien: | Martine: | Arne: |
|
|
|